2007. december 4., kedd

Kösd fel a gatyád Szentendre!


A hír világos, egyértelmű, a feladat adott. Most és itt eldől, érdemes volt e új önkormányzatot választani. Hogy a pofa volt e nagy, vagy valóban van spuri az új garnitúrában. Ugyanis a következő évben 93 milliárd forintnyi uniós támogatást kaphatnak a hazai városok különféle városrehabilitációs beruházásokra. A pénz nagyobbik része, 64 milliárd forint pályázatos rendszerben lesz elérhető, a pályázatokat tegnap írta ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A fennmaradó 29 milliárd forint a megyei jogú városoké lehet, amelyek a kiemelt projektekhez hasonló módon részesülhetnek ilyen támogatásban - monda el tegnap Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter. A régiók előre eldöntötték, az egyes megyei jogú városok mekkora támogatási összeget hívhatnak majd le elvben, ám pénzt valójában csak akkor kaphatnak, ha az NFÜ feltételeinek megfelelő projektötleteket nyújtanak be. A támogatás ez esetben is kormánydöntéshez kötött.
Komplex, integrált területfejlesztési programot kell öszszeállítaniuk mind a kisebb, közepes méretű, mind a nagyobb városoknak. Az NFÜ szakértői ezt is megnézik, s csak a hosszú távon - 6-8 éves távlatban - is stabilnak, hatékonynak, kivitelezhetőnek és fenntarthatónak tűnő stratégiába illeszkedő projektekhez adnának támogatást. Elvárják a helyi közösségek, vállalkozók bevonását. Előbbiek véleményét kell kikérni a készülő stratégiáról, utóbbiakat pedig a projektek finanszírozásába kell bevonni. A cél az, hogy a városok ne pontszerűen, vagyis egy-egy épületre, parkra korlátozódva fejlődjenek, hanem komplett városrészeket tegyenek rendbe, megállítsák például egy-egy lakónegyed szlömösödését.
Az alapvetően önkormányzati kezekben lévő projektektől kétféle, viszonylag nagyarányú önrészt várnak el. Egyrészt van a klasszikus önrész: a terek, utcák felújítási költségének egy részét az önkormányzat kell hogy állja. Ebbe bevonhat magántőkét is, egyfajta PPP keretében. Emellett a költségek jelentősebb hányadát kell előteremteniük a felújításból majdan hasznot húzó helyi vállalkozóknak vagy akár a lakosságnak (például egy lakóház homlokzatának felújításakor). A magántőke aránya 30-50 százalékos kell hogy legyen, de minimum 25 százalék, a kisebb településeken is.
A legkisebbek számára egyébként nem lesz ilyen bonyolult az eljárás, nekik egyfordulós, kisebb összegekre szóló pályázatokat írnak ki. A 20-25 ezres vagy annál nagyobb városoknál várják a komplex fejlesztési elképzeléseket, amelyek az NFÜ-vel történt előzetes egyeztetés szerint sok helyen már készülnek. A projektterveket legkorábban január végén, február elején lehet benyújtani, az első döntések pedig márciusban várhatóak.

Nincsenek megjegyzések: